maanantai 31. elokuuta 2015

Askartelu!

Ensimmäisen jakson askartelu (huom. kokonaista 1kpl) oli tällainen syksyinen puu: 

Pohja on vihreäksi maalattua styroksia, johon tehtiin puulle kolo.

Runko tehtiin paperihylsystä, johon levitettiin liimaa ja pyöriteltiin hiekassa.


Oksisto leikattiin kartongista ja siihen liimattiin sillkipaperista lehtiä tai omenoita.
Yläosa kiinnitettiin runkoon tehtyihin viiltoihin painamalla. 

Sellainen syksyn aloitusaskartelu. Pienimmille riitti pelkkä oksiston leikkaaminen ja paperitollojen rutistelu ja liimaus. Lapset tästä tykkäsivät kovin. 

perjantai 28. elokuuta 2015

Viikon puuhat

Niin ne helteet oli ja meni. Tällä viikolla onkin ollut kivat kuraleikit pitkästä aikaa. 

Aamupiirissä tällä viikolla: yhteiset säännöt, riitatilanteiden selvittelyä teoriassa ja hymyjen heittoa. Hymyjä heitetään piirissä niin, että ensin kukaan ei hymyile. Yhdellä osallistujalla on hernepussi. Hän alkaa hymyillä ja heittää hernepussin toiselle. Hernepussin saanut alkaa hymyillä. Näin jatketaan kunnes kaikki hymyilevät. 

Askarteluna oli tällä kertaa kaarnakettu. Pahvista leikattiin kettu, joka liimattiin kaarnalla oikean väriseksi. Lapset yllättivät iloisesti olemalla todella kärsivällisiä ja keskittyneitä. 

Kynätöinä väritimme ketun ja tutustuimme K-kirjaimeen. 

Maanantai olikin oikein erikoispäivä, sillä ensimmäistä kertaa hoitohistoriassani katsoimme televisiota, nimittäin Onneli ja Anneli- elokuvan. Viime jaksossa luimme kirjan Onnelin ja Annelin talo. 

Ulkoliikunnassa olemme harjoitelleet hippaa ja niin harjoittelemme jatkossakin. Teimme myös metsäretken ja iloisesti lapset löysivät syötäväksi mustikoita, vadelmia ja vähän raakoja puolukoita. Tunnistimme kasveja. 

Pitkästä aikaa kaivoimme myös soittimet esiin ja lapset ottivatkin ne innokkaina vastaan. 


torstai 20. elokuuta 2015

Häijyherneitä ja lempeyslientä

Tavoitteita, onhan noita! Tämän vuoden yhtenä iiisona teemana ja tavoitteena on ristiriitatilanteiden ehkäisy ja ratkaiseminen sekä erilaisuuden sietäminen ja tunteiden tunnistaminen. Puhuisin siis sosiaalisista- ja vuorovaikutustaidoista. Kevyellä aiheella ollaan liikenteessä? Noh todellisuudessahan näitä opetellaan arjessa jatkuvasti ilman sen kummempaa yrittämistä. Aiomme kuitenkin kiinnittää näihin nyt erityistä huomiota ja pyrkiä keskustelemaan ja käymään tilanteita läpi ennaltaehkäisevästi. Siinä apuna käytämme tätä teosta: 

Takakannessa sanotaan muunmuassa näin: "Siellä missä on vuorovaikutusta, on aina myös ristiriitoja. Etenkin pienten lasten keskuudessa riitoja syntyy tämän tästä. Häijyherneitä ja lempeyslientä-teoksessa lapset pääsevät kehittämään taitojaan ristiriitojen ratkojina. Luovien ja toiminnallisten menetelmien avulla harjoitellaan niin pettymysten sietämistä kuin empatiataitojakin, jotta opittaisiin toimimaan riitatilanteessa rakentavasti. Lapset saavat toimintamalleja myös omien arjen haasteidensa ratkomiseen auttaessaan kehyskertomuksessa seikkailevia eläimiä selvittämään ristiriitojaan."

Tärkeää olisi, että lapset pääsevät käsittelemään tilanteita ulkopuolisen silmin esimerkiksi draaman tai nukkejen avulla. Haluaisimme, että lapsilla olisi teoriassa jo työkaluja pulmatilanteisiin ja pyrimme antamaan asianosaisille lapsille mahdollisuuden osallistua oikean tilanteen ratkaisemiseen sen sijaan, että annamme valmiit ratkaisut heti. 

Tavoitteena meillä on myös opettaa lapsia ilmaisemaan tunteita ja sanomaan ne ääneen sekä huomioimaan muiden tunteita. Ehkäpä näillä eväillä lapsilla on joskus tulevaisuudessa järkeviä tapoja ilmaista tunteitaan ja kenties jopa hallita niitä (myöhemmin). 

Kirja on pullollaan loistavia tehtäviä ja harjoitteita sekä kirjallisuutta, joita aiomme hyödyntää ja joita varmasti avaan täälläkin myöhemmin. 

Kuin jännää!











maanantai 17. elokuuta 2015

Syksyn alkua vai alkukesää?

Kelien puolesta varmaan jälkimmäistä. Mutta lomilta ollaan palailtu raikkaina ja levänneinä! Kerhot pyörähtivät käyntiin tänään ja reippaita isoja tyttöjä ja poikia lähti aamulla matkaan reput heiluen. Osa ensimmäistä kertaa ja osa jo tottuneina kävijöinä.
 Säät ovat hellineet ja viimeviikolla poikkesimmekin uimassa rannalla pariinkin kertaan. Mukavaa oli ja hyvin meni! Tämän viikon ulkoilut pyhitämme metsäretkille, sillä tämän vuoden The Teema on metsä ja sen eläimet! Viime vuoden tavoitteena oli opetella värejä, tänävuonna kirjaimet! Katsotaan miten käy, värejä kun loman jälkeen kyselin niin ei siinä paljoa tarvinnut tuuletella :p Että niin hyvin sitten.. Noh tottakai jatkamme niidenkin parissa. 

Aistiseikkailu-kirjasta tällekin vuodelle otetaan mukaan eri aistien stimulointia ja esimerkiksi liikuntasatuja. 

Koska ryhmämme on taas hieman uusiutunut on tämä ensimmäinen jakso pyhitetty tutustumiselle, ryhmäytymiselle, hyville tavoille ja yleiseen homman kasaamiseen loman jäljiltä. Meillä on uusi ruokaloru ja teemalaulu joista myöhemmin lisää. 

Koitan saada tämänkin homman taas pyörimään kunhan arki asettuu raiteilleen. Hyvää syksyn odotusta kaikille, mutta nautitaan vielä näistä lämmöistä!