tiistai 16. joulukuuta 2014

Joulun askarteluja

Joulukiireiden ja pukeutumisavautumisen takia muut aiheet on jääneet vähemmälle, mutta nytpä otetaan hieman takaisin päin!

Tottakai meillä on ollut pakolliset piparinleipojaiset ja niitä pipareita syödään varmaan ensijouluun saakka. Mutta onpahan ne hyviä, kun on itse tehty!

Suunnitteilla olleet piparikahvit vanhemmille kosahti sitten aikataulujen takia, kovin on kiirusta tämä jouluaika!

Lapset ovat saaneet aikalailla itse valita, millä leluilla haluavat milloinkin leikkiä. Normiarkena annamme muutaman vaihtoehdon, josta sitten jokainen valitsee mieluisen. Mutta Joulun kunniaksi on saanut puuhailla enempi oman mielen mukaan.

Askarteluja on tehty paljon! Jouluaiheisia askarteluja onkin helppo löytää ja toteuttaa.

On laulettu ja kuunneltu joululauluja, soittimilla ja ilman. Ihan riittävästi varmasti, kun pienimmätkin (hädin tuskin puhuvat) lauleskelevat niitä itsekseen.

Tässä kuitenkin koontia nyt askarteluista:

Joulutaulut

Joulukuun aluksi pohdittiin lasten kanssa, mitä Joulu tuo tullessaan ja millainen Joulu on. Sen pohjalta lähdettiin rakentamaan tauluja ihan kartonki, liima, pumpuli meiningillä.


Puutontut

Puutonttu aihio on puinen palikka, jonka toinen pää on sahattu viistoksi. Naaman kohdalle laitettiin teippi, että voi rauhassa sutia koko tontun punaiseksi. Kun maali oli kuivaa, teippi otettiin pois ja kasvoihin maalattiin/piirrettiin silmät, nenä ja suu. Lopuksi liimattiin parta ja mahdolliset kulmakarvat. 

Joulunkellot

Kelloja varten leikattiin munakennosta kuppeja, jotka maalattiin sisä- ja ulkopuolelta. Valmiisiin kuppeihin tehtiin reiät "kattoon". Nauhan päähän pujotettiin ja solmittiin tiuku, jonka päälle pujotettiin kuppi. Ja loput kaksi samalla tavalla nauhan keskelle.



Pukeutumaan opetteleva lapsi, osa 1

MLL:n Lapsemme- lehdessä oli ajatuksia herättävä lainaus kirjasta Terveet lapset – kodin ilo ja kansan tulevaisuus. Leikki- ja kouluikäisten lasten terveyden hoidon opas äideille. (Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliitto 1944.) 

”Vaatteet, jotka on helppo riisua ja pukea päälle, suovat lapsille tilaisuuden
auttaa itse itseään ja antavat heille varhain ylvään riippumattomuuden tunteen.
Ne säästävät siten myös väsyneiden äitien työtä. Yksinkertaiset vaatteet ja harvat vaatekappaleet ovat sellaisia, joista lapset useimmiten selviytyvät omin voimin.”

Mielestämme tämä 70 vuotta sitten äideille annettu ohje oli niin osuva tähän vuodenaikaan, että päätimme jakaa sen täällä ja samalla myös hieman kertoa omaa mielipidettämme aiheesta.Tällä hetkellä päivähoidon arki pyörii paljon pukeutumisen ympärillä. Sääolot ovat kovin vaihtelevia ja lapsi pitäisi saada pysymään kuivana ja lämpimänä, unohtamatta kuitenkaan liikkumisen ja leikkimisen tuomia vaatimuksia. 
   Lapset vasta opettelevat pukeutumaan ja kannustamme heitä yrittämään ensin itse ja jos ei mitenkään onnistu, niin sitten autetaan (ennen kuin tulee itku). Kuitenkin meillä on täällä niin monta lasta kerralla, että sen lisäksi, että lapsi saa itse pukeutuessaan onnistumisen elämyksiä, helpottaa omatoiminen pukeminen meidän urakkaamme hirmuisesti. Kun kiskoo kahdeksan lapsen neljät puntit saappaiden päälle, niin voin kertoa, että siinä on ihan täysi työ.
   Haluammekin nyt kertoa, minkälaiset pukeutumisratkaisut me olemme todenneet olevan parhaita lapselle leikkimisen ja touhuamisen, sekä tietysti pukeutumaan opettelemisen kannalta. Leikkihän on kuitenkin lasten työtä, eikä sitä ole kiva tehdä ilman kunnon työvarusteita! Tarkoitus ei ole jakaa absoluuttista totuutta, vaan antaa hieman sellaista näkökulmaa, joka ei ehkä kaikille ole juolahtanut aiemmin mieleen.

SISÄVAATTEET

Yleisesti tärkein asiahan on se, että kaikki vaatteet ovat SOPIVAN kokoisia. Tätä haluan tarkentaa näin:
-Koko merkintä ei aina kerro kaikkea. Vaikka se mussukka onkin nyt näin ja näin pitkä ja taulukon mukaan sille menee tämä ja tämä koko, ei se aina kuitenkaan pidä paikkaansa. Eri vaatemerkkien väliset kokoerot voivat olla huikeita. Siksi olisikin tärkeää, että vaatteita sovitettaisiin mahdollisuuksien mukaan.
-Vaatteet ja lapset ovat myös erimallisia, joten olisi hyvä löytää leveälle lapselle riittävän tilavat ja kapealle lapselle kapeat mallit. Kaiken kaikkiaan vaatteiden olisi, lapsen pukemaan opettelemisen kannalta, oltava sopivan joustavia, että ne on mahdollista saada päälle. Liian ahtaat pääntiet ja hihat aiheuttavat inhottavia hetkiä lapselle, eikä pukeutuminen ole yhtään hauskaa.
-Liian pienet vaatteet on hankala pukea. Ja jos hihat ovat niin lyhyet, että käsivarret jää paljaaksi, tai paita niin lyhyt, että selkä ja napa vilkkuu, on varmaa, ettei silloin pysy lämpimänä. Varsinkin talviaikaan olisi tärkeää, että puntit yltää sukkiin ja paita housuihin.
-Liian isot vaatteet ja liiallisen "kasvuvaran" jättäminen taas hankaloittavat lapsen liikkumista ja vaatteet kuluvat vääristä paikoista, jolloin vaatteesta tulee käyttökelvoton, ennenkuin lapsi on edes kasvanut siihen sopivaksi.
-Kaikki kunnioitus tietenkin vaatteiden kierrättämiselle!

Kuten jo mainitsin, liikkuminen ja leikkiminen on lapsen työtä. Tällä pohjalla seuraavat huomiot:
-Liikkumisen kannalta pehmeät ja joustavat vaatteet ovat parhaita. Esimerkiksi jäykät farkut nappeineen ovat hankalat liikkuessa ja varsinkin vessakäyntien yhteydessä. Liian kireä housunvyötärö on varmasti jokaiselle tullut joskus tutuksi :D 
-Vaatteiden tulisi hoidossa olla sellaisia, että saavat mennä sotkuun. Itse ainakin näen punaista, jos joku sanoo ettei lapsen tämä ja tämä vaate saisi sotkua. Silloin niitä ei käytetä hoidossa. Vahinkoja sattuu ja kahdeksaa lasta ei voi vahtia niin, ettei vaatteet joskus sotkuisi. Me emme täällä kaipaa hienoja, viimeisen päälle uusia merkkivaatteita, eikä varmasti lapsikaan. Se on kamala paikka lapselle, jos vahingossa sotkuu paita, jonka vanhempi on kieltänyt sotkemasta. 

Vaihtovaatteita tulisi lapsella olla mieluiten ainakin yksi kerrasto. Ja loput sitten lapsen mukaan. Kuivaksi opettelevalla lapsella enemmän, omatoimisella ja isommalla lapsella vähemmän.

Koska tämä aihe on kovasti lähellä sydäntämme, aion tehdä vielä ulkovaatteista oman postauksensa. Tässä kuitenkin tällaista näkökulmaa pohdittavaksi.


  

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joulukuun kirjoja

Tässä(kin) kuussa olemme lukeneet ja luetuttaneet lapsilla paljon kirjoja, jouluteemaan kun löytyy paljon kivoja ja hyväntuulisia kirjoja.

Päivittäin olemme lukeneet jo mainitsemaani Suuren metsän Joulu- kirjaa ja tarina on ollut oikein kantava ja viihdyttävä, loppuratkaisua odotellessa..



Näitä kirjoja muuten varatessa (marraskuun lopulla) tuli vastaan yllättävä ilmiö, nimittäin paljon oli jo varattuna ja lainattuna! Onneksi näitä kuitenkin riittää kirjastoissakin ja ovat todella hyväkuntoisia, melko lyhyen aikaa näiden lainaussesonki kuitenkin on. Paikallisessa pikkukirjastossa nämä ovat pikalainana, eli vain kaksi viikkoa laina-aika, uusia kuitenkin voi.

Mainitsemisen arvoisia kaikki, omia suosikkejani Siirin jouluyllätys, Kuono kohti Joulua ja perinteinen Pieni tulitikkutyttö. Siiri kirjassa on paras kuvitus ja hauska juoni. Kuono kohti Joulua sopii hyvin meidän tarpeisiin, siinä kun on lyhyitä satuja ja myös runoja. 

Päiväunettomilla olemme kuunteluttaneet mm. Noita Nokinenää, hyvinkin teemaan sopivaa kuunnelmaa. 

Eikä tässä ole kaikki, mutta pieni katsaus kuitenkin.





maanantai 1. joulukuuta 2014

Teema: Punainen, Joulu

Niin, käytännössähän tätä ei voi mitenkään sivuuttaa, tämän kuun teemana on Joulu ja värinä tietysti punainen. 

Olemme todenneet Aistiseikkailu-kirjan teemakohtaiset sadut liian simppeleiksi ja itsemme liian tylsiksi niitä kehittämään, joten vähennämme niiden käyttöä ja koitamme hyödyntää muita teemaan sopivia satuja enemmän. Toki nämä yksinkertaiset sadut ovat hyviä, kun satua käydään läpi liikkuen tai kehonsoittimilla. 

Joulu-aiheisia, tosi kivoja kirjoja löytyy niin paljon, että niitä nyt lueskellaan ja aatonodotuskirjaksi valitsimme Ulf Stark ja Eva Eriksson Suuren Metsän Joulu -kirjan.

Muista kirjoista taidan tehdä taas oman postauksen, on ne niin kivoja.

Lauluina on hyvin pitkälti joululaulut, mutta koitetaan saada mukaan ängettyä vähän jotain muutakin, ettei ihan pelkäksi tonttuiluksi mene. 

Tällä viikolla askarrellaan joulutauluja ja leivotaan pipareita, koska ensiviikolla aiomme tarjota vanhemmille glögiä ja pipareita. Tästä infoamme vanhemmille pikapuoliin, jos muistamme..

Yhden ruokapostauksenkin voisin tehdä, törmättiin nimittäin kasvisruokaan, johon jotkut (en minä) suhtautuivat alun alkaenkin kovin ennakkoluuloisesti, mutta lapsille se upposi todella ilman mitään nurinoita! 

Mutta katsotaan, kuinka mahdan saada tänne aikaiseksi kirjoittaa, vai viekö joulukiireet kaiken ajan!