torstai 2. lokakuuta 2014

Aistiseikkailu

Mainitsin aikaisemmin kirjan, jonka mukaan lähdimme hieman yllättäen rakentamaan vuoden teemoja. Lupasin myös avata ko. kirjaa tännekin hieman lähemmin, joten tässäpä tulee. 

Sanna Leena Saarinen: Aistiseikkailu, elämyksiä ja toimintaa koko vuodeksi.

"Millaiselta Sami Sitruunaperhosen siivet tuntuvat? Miltä Peikko Violetin soitin voisi kuulostaa? Entä miltä Tipi Tipun pomppiminen näyttää?

Tämän oppaan lähtökohtana on lapsen luova ja moniaistinen toiminta, joka tukee minuuden kehitystä. Kirjan monipuoliset tehtävät tukevat lapselle tärkeitä toimintatapoja: leikkiä, liikkumista, taiteellisia kokemuksia, itseilmaisua sekä kiinnostavien asioiden ja ilmiöiden tutkimista.

Tehtäväosuus koostuu kiehtovista saduista, joihin liittyy runsaasti liikunta-, musiikki- ja kädentaitovinkkejä. Väreihin ja käsitepareihin liittyvät sadut tehtäväideoineen on koottu vuodenkierron mukaan niin, että yhden sadun ympärillä riittää puuhaa kuukauden aikana toteutettavaksi. Aineisto on helposti muunneltavissa omien ideoittesi, saatavilla olevien materiaalien, lasten mielialojen ja aktiivisuustason mukaan."
www.facebook.com/aistiseikkailu

Kirja aloitetaan mukavalla infopläjäyksellä, jossa aiheena (karkeasti jaoteltuna) lapsen kasvun tukeminen, moniaistisuus, kielen kehitys, leikin merkityksestä, kehonkuva, musiikkikasvatus, hienomotoriikka ja varhaiskasvatuksesta noin yleensä. Aika hyvät pohjustukset kirjalle! Meikäläiselle hyvinkin avaava ja informatiivinen. Paljon ajateltavaa ja pohdittavaa lasten kanssa olemiseen kaiken kaikkiaan.

Sitten alkavatkin varsinaiset sadut teemoineen. Sadut ovat yksinkertaisia ja ne oppii ulkoa toiselta lukemalta, jonka jälkeen ne elävätkin sitten fiiliksen mukaan, joka kerronta kerralla.
Satuja elävöitetään pehmoleluilla, kuvilla, leluilla, liikkeellä ja musiikilla.

Sadun lisäksi luvussa on mukana teemaan sopivia kehonsoitin- ja liikuntavinkkejä, lauluvinkkejä, kädentaitovinkkejä, leikki- ja toimintavinkkejä. Vinkkiä vinkin perään, mikä onkin erinomaista, jos ei itsellä ideoita ei ole, niin tässäpä sitten valmiina! Ja vinkeissä on paljon soveltamisen varaa ja niistä on helppo lähteä kehittämään itselle sopivia juttuja. Musiikkivinkkien lisäksi kerrotaan, mistä levyltä ne löytää.

Kuten jo mainitsinkin aiemmin, teemat on jaettu värien mukaan niin, että ensin tulevat päävärit ja sitten välivärit. Jokaisen värin lisäksi teemaan kuuluu joku vastapari esim. iloinen vs. surullinen.

Innostuimme kirjan kattavuudesta ja ideoiden määrästä. Toisaalta pelkona oli, että teemat sitoisivat liikaa (joka on kyllä osoittautunut turhaksi, jokaista teemaahan saa soveltaa sellaiseksi, kuin haluaa, vaikka millä aasinsilloilla) ja se, mitä sitten seuraavana vuonna? Onko tämä vaan yhdeksi vuodeksi ja seuraavina on sitten keksittävä jotain ihan muuta, käykö aiheet tylsiksi? Tästä en niin tiedä, vaikka uskon, että sadut ainakin on vaihdettava toisiksi, on tältä pohjalta helppo lähteä jatkamaan. Vinkkejä on niin runsaasti, että riittää helposti seuraavallekin vuodelle. 

Semmoselta pohjalta me sitten lapsia tämä vuosi kasvatellaan :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti