torstai 27. marraskuuta 2014

Sinisen askartelut

Sinisessä teemassa askartelimme merihengessä. Tässäpä näitä, mitä olemme viimeiset kolme viikkoa ahertaneet!


Ensimmäisenä askartelimme teemanmukaisen taustan sadullemme. 

Painoimme kankaalle kädenjälkiä, joista tuli erilaisia kaloja ja rapuja. Kangas pingotettiin levyn päälle ja se on nyt komistanut aamupiiriämme.


Käsikuvio tekniikkaa käytimme myös paperille, johon lopuksi vielä maalattiin ihan vesiväreillä lisää, teemana meri.

Viimeisellä viikolla askartelimme tällaisia kaloja. Sinisestä pahvista leikattiin kaksi symmetristä, kalanmuotoista soikiota. Toisen soikion sisäpuolelle liimattiin kartongista leikatut selkäevät, silkkipaperista leikatut pyrstösuikaleet ja kiinnitysnaru. Toinen puolikas liimattiin päälle (nurjat puolet vastakkain). Painon alle hetkeksi kuivumaan ja kuivumisen jälkeen koristeltiin silkkipaperisuomuilla ja paljeteilla. Lopuksi liimattiin silmät. Nämä on aika päheitä!



Bongaa kala
Vein oman mukelon ja kummipojan katsomaan kaloja Linnanmäen Sea Lifeen. Oli aika hurjia otuksia siellä!
Suosittelen kaikille yli 2v, pääsee kulkemaan rattaiden kanssa, 2v ja 3v jaksoivat hyvin kiertää koko mestan ja vähän päälle. Isommillekin siellä on paljon faktaa ja nippelitietoa. Eikä hintakaan ole ihan karmaiseva, alle 3v ilmaiseksi. Junalla mentiin Pasilaan ja asemalta 9 ratikalla (hieno kokemus myös) Lintsin kulmalle. Sea Life on hyvällä asialla, tärkeää infoa meriemme suojelemisesta yms. 
No hyi! N. 2m ankerias.

Hetken suunnittelimme vievämme hoitolapset Särkänniemen akvaarioon, mutta se oli pöllösti auki vaan viikonloppuisin (toisin kuin Sea Life, tosi hyvin auki), joten se homma kosahti siihen.

Sea Life oli kuitenkin positiivinen yllätys, tosi hieno!

 Ensiviikolla alkaakin sitten tonttuiluhommat! Voi jestas, kun aika on mennyt nopeasti! Ensikuun teemana punainen (yllärii..)


torstai 20. marraskuuta 2014

Hyvää lapsen oikeuksien päivää!

Tänä aamuna tiedustelimme lapsilta, mitä voisi tarkoittaa oikeus. Selitimme hieman tarkemmin, mutta ei tainnut lapsia itseään juuri kiinnostaa. Luimme pätkiä lapsen oikeuksien julistuksesta ja kerroimme, mitä oikeuksia lapsilla on. Tämän hienon päivän kunniaksi (ja yhden lapsen syntymäpäivänä) söimme paaaljon kakkua. Kyllä kai lapsella on oikeus välillä syödä kakkua  niin, että napa raikaa?

Kyllä sitä on hyvä välillä pohdiskella, että lapsella on oikeus olla lapsi. Annetaan lapsien kasvaa ja kehittyä turvallisesti omassa tahdissaan, ilman paineita, leikkien ja maailmaa ihmetellen.

tiistai 18. marraskuuta 2014

Lalalaulella saa!

Sinisen teeman lauluja!  Niitä on hirrrveen paljon, laitan joitakin tähän asti laulettuja.

- Pikkuiset kultakalat (lammessa ui..) Tähän on käsillä leikki ja laulua mennään ensin hitaammin ja sitten nopeutetaan kerta kerralta. Yksinkertainen ja hauska laulu.

- Kultakalat (Oli neljä kultakalaa...) Tätä lauloimme tänään jo soittimien kera!

- Laiva, laiva (minnekä laiva menee..) Leikissä heilutaan istuallaan laulun tahdissa puolelta toiselle ja lopuksi laiva kaatuu kyljelleen! 

- Kapteeni Koukku. Tätä lauletaan musiikin päälle, löytyy mm. levyltä Laiva on lastattu, joka on täynnä meri ja laiva-aiheisia lauluja. 

-Purjelaiva: 1. "Näin minä komean purjelaivan, joka aalloilla seilasi. Meri oli silloin tyyni aivan, se rantoja peilasi." 2. "Olipa laivassa tavaroita, oli monta tusinaa lakritsipötkyjä, omenoita ja karkkia rusinaa." 3. "Mastossa vilisi rottajoukko, joka purjeita reivasi ja ohjauspyörää hanhi houkko niin kovasti veivasi." 4. "Oli laivassa hieno silkkiviiri ja tietenkin, tottakai, oli messipoikana pieni hiiri se palvella muita sai."

-Kapteeni katsoi horisonttihin. Löytyy myös levyltä Laiva on lastattu, ollaan kuitenkin ihan vaan laulettu tätä.

-Fröbelin palikoiden Hui hai- levy

- Nopeasti <> hitaasti harjotteita tehdään Limusiini liikuntamusiikkia -levyn tahdissa.


torstai 13. marraskuuta 2014

Isänpäivälahja

Hupsis, tällaisen olin unohtanut postata.
Isänpäivälahjaksi askartelimme kirahvit/muistilappupidikkeet:

Toivottavasti jokainen isi sai omansa! Lapset olivat kovasti sitä mieltä, ettei tätä nyt isille anneta, ku pidetään ite!

Viilipurkkiin laitoimme kiviä ja kipsiä, jotta olisi tukeva ja pysyisi hyvin pystyssä. 

Kipsiin laitettiin maalattu keppi, vinosti leikattu pää ylöspäin.

Kirahvin pääksi liimattiin pyykkipoika, johon kiinnitettiin korvat nahasta ja sarvet piippurassista. Ja tietysti silmät liimattiin ja sieraimet maalattiin.

Viilipurkit päälystettiin kreppipaperilla. Kuivuneet purkit koristeltiin liimaamalla kipsiin silkkipaperitolloja. 

Kyllä nyt ei voi yksikään isä unohtaa enää yhtään mitään, kirahvi pitää siitä huolen!

Sininen

Päivät ovat vilistäneet taas hirmuista kyytiä, meillä on ollut kaksi syntymäpäiväsankaria tällä viikolla! Käytännössä tarkoittanut sitä, että sankareille lauletaan ja joissakin tilanteissa saa olla ensimmäinen tai valita ensimmäisenä. Juhlapäivänä syödään sankarin lempiruokaa, tällä viikolla peruna ja jauhelihakastike sekä nakit ja ranskalaiset. Välipalaksi on tarjottu sitten jotain makeaa herkkua.

Uusi teema! Seuraavat n. 3 viikkoa tutustumme siniseen väriin ja sen sadun parissa meren eri eläimiin, jotka ovat joko hitaita ja nopeita. 

Tähän vesi/sininen/hidas/nopea/meri teemaan löytyy hiiiirvittävästi musiikkia ja kirjoja. Askarteluna teemme tällä viikolla "taustaa" sadulle, siitä lisää myöhemmin, kuvien kera. 

Uimahallikeikat siirtyi kun tuo vanhempi osakas teloi selkänsä, mutta ovat tulossa kyllä kunhan taas saadaan aikataulut järjestettyä. Ja kuten aiemmin jo mainitsin, uimahallireissut sopivat erityisen hyvin teemaan. Olisi tarkoitus tutkia hieman tarkemmin, miten se vesi käyttäytyy erilaisissa tilanteissa. Ja mikä olisikaan tällaiseen tutkimustyöhön parempi paikka kuin uimahalli.

Tässäpä tämä tälläkertaa, katsotaan seuraavaksi vaikka niitä lauluja! 




torstai 6. marraskuuta 2014

Leivontavimma

Tänään iski taas meikäläiseen leipomisvimma. Johtuen varmaan siitä, että viimeaikoina on tullut seurailtua erinäisiä ruoka/leivontablogeja ja sitten vielä eilen lukasin Pirkka ruoka -lehden, jossa oli ihan hirvittävästi kaikkea ihanaa leivottavaa. Ja mikäs sitä nykyään leipoessa, kun saletisti on syöjiä! Toisin kuin kotona, missä ei mitkään makeat uppoa. Tosin, on silloinkin voinut tuoreet pullat naapuriin kiikuttaa, pahimman vimman iskettyä.

Asiaan siis. Koska kaapista löytyi syömättömiä m&m-karkkeja (!?!), pohdiskelin, että olen joskus kuullut m&m pikkuleivistä ja niinhän netistä löytyi monta sopivaa reseptiä. 
Eivät itsessään kovin vaikeita tehdä, perus pikkuleipätaikina ja sinne karkit MUTTA, kun meillä tehdään kaikki nykyään gluteenittomana...

Ja huolimatta siitä, että hyvällä onnella joka viides kerta ONNISTUN gluteenittomissa leivonnaisissa, päätin tehdä nämäkin gluteenittomina. Meillä ei ollut valmista vaaleaa jauhoseosta, joten kirja käteen ja pohtimaan, millähän ne vehnäjauhot korvaisin. Itselleni tuttuun tapaan valitsin jauhoja, joita en ollut ikinä MISSÄÄN käyttänyt: Soijajauhot.

Noniin, tästä tulee varmaan hyvää! Oli tosi hyvä flow ja tuntui, että on planeetat kohdillaan. Kyllä mä nyt onnistun, olisko taas se joka-viides-kerta?

M&M Cookies

100g voita
1dl fariinisokeria
1dl sokeria
1kpl kananmunia
1/2tl vanilliinisokeria
2½dl vehnäjauhoja tai 2½dl soijajauhoa+ n.3/4dl perunajauhoa
½ tl ruokasoodaa
1/4tl suolaa
1½dl m&m karkkeja

Vaahdotetaan voi ja sokeriT. Lisätään muna, vanilliinisokeri, vatkaa kuohkeaksi. 


Sekoita jauhot, sooda, suola ja karkit keskenään. Kaada seos vaahdon sekaan. Sekoita varovasti, ettei karkit hajoa.


Pyöritä taikinasta pallosia ja painele ne levyksi leivinpaperille. Jätä leviämisvaraa. Itse tein halkaisijaltaan 3cm pallosia ja tuli isoja keksejä, lapsille annettiin puolikkaat, mutta oikeastihan cookiesit taitaa olla aika isoja? 

On tullut todettua, että gluteeniton taikina ei tottele samalla tavalla muotoilua yms, kuin vehnäjauhot. Niin kävi tälläkinkertaa, eli taikina tarttui tiukasti käsiin ja palleroiden muotoilu oli todella hermoja raastavaa. Toisekseen en heti päässyt niitä muotoilemaan, joten taikina lämpisi ja oli sitten ihan mahdotonta. Epäonnekseen sattui toinen tulemaan paikalle juuri sillä punaisella hetkellä ja meikäläinen raivoaa, että miksi ihmeessä mä edes yritän, etkö voisi kieltää mua leipomasta. (Vinkki numero yks: Laita taikina viileään, jos et voi heti muotoilla ja vinkki numero kaks: muotoile kosteilla käsillä, jos ei vieläkään onnistu.) Voin kertoa, että oli flow aika kaukana, planeetatkin olivat syöksyneet mustiin aukkoihin. Todella synkkää, MUTTA..

Lopulta sain taikinan uuniin ja huokaisin. 175 astetta ja 15-20min, niin, että taikina on saanut vähän väriä.

Pikkuleivät uunista, antaa kunnolla jäähtyä ja arvatkaa mitä...
TULI AIKA HYVIÄ!


Lapsille jälkiruuaksi ja tiukka raatikin arvioi nämä vähintäänkin hyviksi. JEES!

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Teema: Isä

Tämän viikon teemana on isä. Aamupiirissä olemme kysyneet muunmuassa muistaako kaikki isänsä nimen ja jos ei muista, niin sitten on harjoiteltu. Eiköhän kaikki viikon loppuun mennessä muista! Toinen hämmennystä herättänyt kysymys kuului, mitä isäsi tekee työkseen. Laulut ja kirjat ovat olleet myös teeman mukaisia.

Kuukausi vaihtui ja aamupiirin laulukin:
Pii paa puu, terve marraskuu.
Kohta menee järvet jäähän, saappaat jalkaan,
myssy päähän. Nenä punehtuu,
onhan marraskuu.

Aamupiirissä olemme jatkaneet viikonpäivien, säätilan ja numeroiden harjoittelua. 

Isänpäivälahjoja urakoidaan koko viikko, että kaikki saavat kaksivaiheisen askartelun tehtyä. Toivottavasti on pysytty laskuissa ajantasalla, eikä kukaan jää ilman. Kuvamateriaalia myöhemmin, ettei paljasteta yllätystä. 

Alamme harrastamaan, säiden kylmetessä, sisäliikuntaa salissa myös tiistaiaamuisin, joten tiedossa on paljon ideoita ja matskua aiheeseen liittyen. Ensiviikolla meillä jatkuukin sitten väriteema, jota jatkamme 3 viikkoa. Ja lähdemme taas käymään uimahallissa, joka liittyykin oleellisesti seuraavaan teemaan. Mutta mihin tämä aika oikein menee? Juurihan me oltiin lokakuun uinneilla.


maanantai 3. marraskuuta 2014

Kummitusjuhlat

Perjantaina vietimme Metsänpesän kummitusjuhlia. 

Menu
Perinteinen lepakonräkä & kanin papanat 
Voitaikinaan käärittyjä sormia
Suklaakuorrutettuja maksapalleroita

Ötyköitä

Kaverit
Kurpitsa

Herkkutarjoilut

Muutamia kutsuvieraita