perjantai 29. syyskuuta 2017

Retki Hämeenlinnaan ja puolukkaretki.

Jäipäs myöhäselle tarinointi meidän teatterireissusta!

Aamulla oli aikainen lähtö, mutta pääsimme kuin pääsimmekin lähtemään ihan ajoissa. Automatkalla kuunneltiin radiota, mutta muuten oli aika hiljaista, mahtoi olla vielä aamukankeutta.

Perillä Hämeenlinnassa purkauduimme autoista ja  marssimme sisään. Kaikki saivat reippaasti vaatteet riisuttua ja vessakäynnin jälkeen saavuimme juuri parahiksi näyttämön ovelle, kun vaksi avasi sen. Pääsimme suoraan sisään ja melkein ensimmäisenä pääsimme valitsemaan parhaat paikat, kaksi ensimmäistä riviä. Aikuiset (3) asettuivat tasaisin välein lasten viereen varuiksi. Tunnelma oli jännittynyt mutta silti rauhallinen. Kaikki ehtivät sopivasti sopeutua uuteen tilaan ja tutkiskella hieman näyttämön lavasteita. Näytelmä alkoi ja kaikkien huomio kiinnittyi täysin Tatuun ja Patuun työn touhussa.


Näytelmä oli riemukas ja vauhdikas. Laulut olivat sopivan yksinkertaisia (jäädäkseen päähän soimaan loppupäiväksi) ja vaikkei niin juonta olisi ymmärtänytkään, riitti pienille seurattavaa lavan moninaisissa tapahtumissa. Aikuisillekin riitti viihdettä, kun Tatu ja Patu kommentoivat ammatteja hyvin ajankohtaisilla letkautuksilla. Lasten suurinta huvia oli kampaaja, joka leikkasi kaikille kaljun tai uuni joka teki Patusta Patungin. Itse pidän tästä duosta (Sami Markus ja Jaakko Loukkola) vaikka joitakin Loukkolan maneerit saattavat häiritä. Näytelmä oli juuri passelin pituinen ja lopuksi Tatua ja Patua sai käydä moikkaamassa. Meidän muksut käyttäytyivät kaikki totuttuun tapaan hienosti ja rauhallisesti.

Teatterin jälkeen kurvasimme Tiiriön Prisman Faunattareen, Lemmikkiteeman tiimoilta. Yllätykseksemme myymäläpäällikkö toikin meille meille katseltavaksi myymälän puolelle parta-agaman (nimeltä Pannukakku), sirkkoja (kahta eri laatua) ja afrikkalaisen kotilon, kaikki allekirjoittaneen suureksi ällötykseksi. Sen lisäksi saimme katsella hamstereita, pupuja, marsuja, liskoja, lintuja ja akvaariokaloja. Lapset (ja aikuiset) saivat vastauksia kysymyksiinsä ja palvelu oli kaiken kaikkiaan erinomaista. Söimme pikaisesti eväät mätämersussa ja lähdimme ajelemaan kotiin (hiljaisuuden jälleen vallitessa).

Puolukkaretken teimme jo keskiviikkona. Lähdimme intoa puhkuen painamaan metsään koko konkkaronkka vain todetaksemme ettei suunnittelemassamme paikassa ollut yhtäkään puolukkaa. Palasimme takaisin keräten matkalta mustikoita ja satunnaisia puolukoita. Vasta kotiportilta löytyi kaikkein kypsimmät ja muhkeimmat puolukat. Osa lapsista ei malttanut tulla pihaan ollenkaan kun eihän niin herkullisia marjoja voinut jättää poimimatta. Ei parane lähteä merta edemmäs kalaan. Ni.

torstai 14. syyskuuta 2017

Sieniretki

"Jos metsään haluat mennä nyt.."

Ja mehän halusimme. Naapurin Vaari lähti meille sienioppaaksi ja erinomainen opas olikin, tottavie! Vai kuinka monella muulla olisi hermo kestänyt 8 lapsen tunnin verran jatkuvaa "MIKÄ SIENI TÄMÄ ON?"- kyselyä? Vaari tunsi myös merkittävän määrän sieniä ja jos Vaari sanoi, niin ihan varmaan jäi kaikille mieleen. 

Vaarin perässä rämmimme lähimetsässä ja löysimmekin oikein kelvollisen saaliin mm. suppilovahveroa ja mustatorvisientä(!). Huomiseksi onkin sitten luvassa jotain herkkusapuskaa..

Yhtään hirvikärpästä ei näkynyt, eikä vettäkään satanut, tosin metsä oli itsessään jo melko märkä. Yksi lapsi löysi sellaisen 2v:n mentävän aukon maasta ja humpsahti sinne (Ei sattunu!)

Tällainen valtava juurakko nähtiin ja sen kyljestä pudonnut kääpä napattiin mukaan tulevia askarteluja ajatellen.


Törmäsimme myös meikäläisen korkuiseen (ei siis mikään valtava) muurahaispesään.


Isompien kanssa painettiin menemään se tunti, pienemmät kääntyivät kotio jo hieman aiemmin. Hienosti kaikki jaksoivat ja viihtyivät erinomaisesti. Vaari oli tiettykin kaikkien lemppari. Vinkkasi hyvän puolukkapaikan, ehkäpä lähdemme vielä marjanpoimintaan jonain päivänä!



"..näät sammalet myllätyt.."

P.s. Olkaa hyvät, toivottavasti kaikilla soi loppupäivän päässä Karhujen metsäretki. 

maanantai 4. syyskuuta 2017

Metsäneläimiä

Viimeviikolla aloitimme Metsäjakson. Pohjana käytämme Milla Tuormaan "Takapihalta alkaa seikkailu - Tarinoita ja toimintaideoita lähiluontoretkille" kirjaa, jossa on eri eläimistä ja joskus myös satuolennoista (keijut, pehkitöpi) kertovia tarinoita. Tarinan lopussa on keskustelu- ja leikkivinkkejä, jolla voimme syventää tarinaa ja jälleen harjoittaa havainnointikykyä ja muistia.
Käytimme erään tarinan tukena liikettä ja iloksemme huomasimme sen helpottavan toisten lapsien hahmottamista ja muistamista!

Metsäretkillä keräsimme marjoja, etsimme eläinten kuvia ja rakensimme pehkitöpin pesiä. Liikuntana meillä on ollut eri eläinten matkimista ja palloilua. Silloin, kun on pieniä rattaissa mukana, pääsemme metsätietä pitkin kulkemaan. Loppuviikosta ei ollut ikkuisia ollenkaan, joten lähdimme ronskisti hieman haastavampaan maastoon ja pikkupoluille.

Viimeviikon yllättäjä olikin eräs ruoka nimittäin PUNAKAALISALAATTI! Uskokaa tai älkää mutta lapset kehuivat ja söivät mielellään tekemääni punakaali-omena-kurkku-raastetta! Ja olihan se raikas ja mehukas, pakko myöntää. Joten suosittelen kokeilemaan kotona, kaalia kun saa nyt kivasti kaupastakin!


Ei muuta kun nauttimaan tästä aurinkoisesta syyskuun päivästä! Moro!