sunnuntai 31. elokuuta 2014

Marjoja ja aivojumppaa

Erään päivän askarteluja metsä teemassa:


Teimme sormiväreillä puolukat, mustikat, lehdet ja muurahaiset. Isommat leikkasi värillisestä paperista marjakorit, pienemmille riitti pelkkä sormivärjäily. Pienille haastavinta oli vain painaa sormella väriä paperiin, eikä pyöritellä. Isommille teki hyvää taas harjoitella leikkaamista.
















Erään päivän puuhana isommille (4-6v) järjestin hieman ajateltavaa. Otin kankaisen pussin, johon keräsin pieniä eläimiä. Pyysin lapset ympärilleni ja kerroin, että minulla on pussissa eläin, mikähän se mahtaa olla, saatte kysellä minulta ja minä vastaan.
  Olipahan haastetta! Ainakin kolme eläintä meni, ennenkuin pelin idea alkoi ollenkaan hahmottumaan. Kysymyksiä ei meinannut millään irrota ja lopulta annoin vihjeitä, joiden mukaan arvailla. Siltikään ei ollut liian helppoa: "Vaaleanpunainen, syö melkein mitä vaan mm. tähteitä, asuu ihmisen luona ja haisee pahalle." ... "DINOSAURUS!"
   Tätä teemme jatkossakin.

torstai 28. elokuuta 2014

Puuhia: Aarrejahti metsässä

Tänään oli pitkästä aikaa sellainen aamu, ettei satanut aivan kaatamalla. Siksi metsäretken virkaa toimitti tälläkertaa aarrejahti metsässä. Idea oli aika yksinkertainen: Metsään laitettiin tehtävärasteja, jotka ratkaistuaan lapset saivat ohjeen, kuinka seuraavalle rastille täytyy siirtyä. Viimeiseltä rastilta löytyy tietenkin aarre. Mihinkään karttahommaan ei ryhdytty näiden pienten kanssa, vaan edelliseltä rastilta näki aina seuraavalle.

Ensimmäisen rastin tehtävä: Purkissa oli kuvat lehdestä, neulasesta, kävystä ja oksasta. Lasten tuli etsiä kuvia vastaavat todelliset asiat purkkiin, jonka jälkeen purkin alta löytyi kortti, josta selvisi, kuinka seuraavalle rastille siirrytään. Tällä kertaa juoksemalla.

Toinen rasti: Lasten täytyi löytää metsään kuulumattomat tavarat: Kuusella oli hattu, oksasta roikkui joulukoriste ja possu kurkisteli mättään takaa. Tehtävän selvitettyään lapset saivat kortin, jossa oli jäniksen kuva. Miten se jänis kulkeekaan? NO loikkimalla! Seuraavalle rastille sitten loikittiin.







Kolmas rasti: Malliksi oli laitettu erilaisia palikoita riviin.
Lasten tuli löytää samanlaiset palikat ja asettaa ne viereen samaan järjestykseen. Kun palikat oli saatu järjestykseen, sai kääntää kortin, josta paljastui varpaat. Seuraavalle rastille kuljettiin siis varpaillaan.

Neljäs rasti: Kasvien tunnistusta. Tällä kertaa kuusi, mustikka ja saniainen. Seuraavalle rastille kuljettiin laulaen.

Viimeiselle rastille oli piilotettu aarrearkku, joka etsittiin lusikanpiilotus-tyylisesti vihjaamalla aina "kuumenee" tai "kylmenee".

Tehtävät olivat aika sopivia, ne tehtiin kahdessa ryhmässä, joissa molemmissa oli kolme lasta. Suunnittelu oli helppoa, korttien tekeminen kaikista työläintä, mutta kaikenkaikkiaan hyvin yksinkertainen homma ja kivasti vierähti aikaakin, n. ½h per ryhmä.

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Pahvipeikkoja

Tiistaina askarreltiin edelleen metsäteemassa, tällä kertaa peikkoja.
Aaltopahviin sai jokainen hahmotella metsänpeikon ääriviivat. Haastetta olikin, kun piti piirtää sellainen, jonka pystyy leikata. Pienemmille oli leikattu peikot pahvista valmiiksi ja niitä sai käyttää mallina, jos halusi.


Kankaista  oltiin leikattu valmiita tilkkuja, joita liimattiin peikoille vaatteiksi.
Isoimmat sai leikellä halutessaan itse isoilla kangassaksilla (koska pikkusaksilla ei onnistu). Napeista liimattiin silmät ja tottahan peikolla karvojakin on. Sisalnarusta häntä ja näin oli peikot valmiit!

Vanhemmile huomioksi: Ette tietenkään tiedä näistä mitään, kun ne ensikerran tuodaan näytille.

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Ruokalistalla: Uunimunakas ja kinkku-pastasalaatti

Ruokamerkintöjen ideana on avata vähän erikoisempien ruokien reseptit ja se, miten mikäkin mahtoi lapsille maittaa. Meikäläiselle ruoanlaitto on vielä jokseenkin uutta, mutta nytpähän pääsee harjoittelemaan! 

Ruokalistalle bongattu uunimunakas oli ennenkokeilematon kummallekin meistä. Se toimi viikon kasvisruokana. Vaikka pelkästään "uunimunakas" kuulosti eksoottiselta, ei resepti olisi voinut olla yksinkertaisempi ja helpompi. Resepti Valion sivuilta.

Uunimunakas

Vaikeusaste: HELPPO (jopa meikäläinen onnistui) Aika: 50min (josta 45min uunissa)
Laktoositon ja gluteeniton, 6-8 annosta.

Aineet:
10 munaa
1 prk Kippari kermaa (laktoositon)
Vähän suolaa
Valkopippuria
Ruohosipulia (pienitty)

Ohje:
Sekoita munat tasaiseksi massaksi, älä vaahdota. Yhdistä muut aineet.
Kaada voideltuun vuokaan. Laita vuoka uuninpellille, jossa on vettä. 
(Note-to-self: Ota joku kippo millä kaadat veden uunissa olevalle pellille, äläkä kiikuta vedentäyttä peltiä edestakaisin) Muistetaan myös arkhimedeen-laki, kun isketään se vuoka vesipellille. Paista alatasolla 125 asteessa kiertoilmalla (tai tasalämmöllä 150 asteessa)
Sekoita munakasta 15 ja 30 minuutin jälkeen.
Lapsille maistui jokseenkin hyvin. Lisukkeena tämä on vallan mainio, miksei aamu- tai iltapalaksikin! Suutuntuma oli aika olematon, eikä kovinkaan voimakkaan makuinen, mutta maistui kinkku-pastasalaatin kanssa erinomaisesti! 

Kinkku- pastasalaatti 

(resepti Valion sivuilta)

Aineet:
2  dlpastaa
150  gsavukinkkua
keltainen paprika
puolikas (150 g)kurkkua
1   (200 g)omena
pala (50 g)purjoa
1/2  pussia  (à 200 g)pakasteherneitä
Kastike
1  prk  (200 g)Valio kermaviiliä
1/2  dlmakeaa chilikastiketta
1  rklvahvaa sinappia
1/2  dlruohosipulia hienonnettuna
1/2  tlsuolaa
ripausmustapippuria
valkosipulin kynsi

Keitä pasta, pilko muut tarpeet kulhoon, lisää pasta, sekoita kastikeaineet, lisää kastike salaattiin, anna makustua pari tuntia jääkaapissa. Huomioita: En enää laita noin paljon chilikastiketta, oli ehkä vähän liian tujua normiin verrattuna. Suurinosa lapsista söi kyllä! Toisekseen sinappi oli mietoa. 

Teema: Metsä ja menninkäiset

Kesä päättyi ja/tai syksy alkaa teemalla metsä ja menninkäiset. Tällä pohjalla olemme puuhailleet jo pari viikkoa ja viikko olisi vielä jäljellä. Tässä nyt joitakin tähän astisia puuhia. 

Laulut: Nämä ovatkin olleet melkoisia hittejä lasten keskuudessa ja aika innokkaita musikantteja ryhmästä löytyykin. Koska nämä ovat melkoisen tuttuja lauluja ja netistä löytyy lyriikat, en tälläkertaa kirjoita niitä tähän. 
~"Mörrimöykky tanssii" oli ensimmäisiä lauluja ja sitä onkin rallateltu pitkin matkaa. Kun laulu alkoi sujua, otettiin aika pian mukaan tanssia, tömistelyä, taputuksia ja lopulta soittimia.
~"Korpikuusen kannon alla" -laulua laulettiin toistona niin, että hoitaja laulaa ensin ja lapset perässä. Myöhemmin voitiin jättää toistot pois. Kertosäe upposi pienimpiinkin, jotka vasta aloittelevat puhumista.
~"Menninkäinen ja päivänsäde", "Peikkoja pieniä" ja "Lähtekäämme metsään".

Leikkejä ja puuhia: 
~Isompien lasten kanssa leikittiin "Myrkkysientä": Lapset istuvat piirissä ja keskellä on erilaisia tavaroita (leluja, pieniä esineitä). Yksi lapsista valitaan sientenpoimijaksi ja hän ottaa korin ja poistuu huoneesta. Sillä aikaa päätetään, mikä tavaroista on myrkkysieni. Poimija kutsutaan huoneeseen ja hän alkaa poimia tavaroita. tavoitteena on poimia mahdollisimman monta tavaraa koriin ja vältellä myrkkysientä. Kun poimija poimii myrkkysienen, sanotaan "myrkkysieni!" ja tavarat lasketaan ja laitetaan takaisin lattialle. "Sieniä" voi myös laskea samalla, kun poimija niitä kerää. Valitaan uusi poimija. Tähän voi helposti ottaa mukaan pienempiäkin lapsia.
~Ensimmäisellä metsäretkellä tutkimme ympäristöä ja etsimme menninkäisiä. Poimimme mukaan joitakin oksia, jäkälää ja sammalta sekä naavaa. Löysimme myös kasan dinosauruksen luita: 
Yhtenä päivänä kasasimme tuoleista, vaunuista, jalkapallomaalista, kankaasta, vanhasta trampoliinista yms. tavaroista "menninkäisen luolan", joka siis oli käytännössä käytävä, jonka päässä tilavampi "maja". Kirvoitti monia leikkejä ja pienimmille olikin aika jännä juttu: Uskaltaakohan sinne mennä, jos siellä onkin menninkäinen?

~Askartelut: Palattuamme askartelimme metsästä löytyneistä tarpeista menninkäisiä. Apuna käytettiin liimaa ja juuttinarua. Oli hyvää harjoitusta, kun mallia ei ollut muualla kuin lapsen omassa päässä ja lopputuloskin oli melko abstrakti.


Toisella metsäretkellä rakentelimme menninkäisille koteja. Tässä muutamia.



Ensiviikon jatkamme vielä näissä kuvioissa. Suunnitelmissa on tutustua mm. Pessiin ja Illuusiaan. 

perjantai 22. elokuuta 2014

Metsänpesä

Metsänpesä on kahden hoitajan yksityinen perhepäivähoitola. Tähän blogiin kirjoittaa toinen, vastikään aloittanut, hoitaja. 
   Blogissa kerrotaan puuhistamme, minkälaisia teemoja käytämme ja mitä niihin sisällytämme, kuten askartelut, leikit ja pelit, kirjat, musiikki, laulut ja lorut. Tarkoitus olisi avata myös hieman ruokalistaamme ja kertoilla lukemastamme ammattikirjallisuudesta. 
   Blogin tarkoituksena ja tavoitteenakin olisi avata vanhemmille, mitä hoitopäivän aikana tapahtuu. Se toimii hoitajille päiväkirjana ja antaa kenties ulkopuolisillekin ideoita lasten kanssa tekemiseen. 
   Blogi antaa mahdollisuuden lisätä kodin ja päivähoidon yhteistyötä. Vanhemmat voivat muunmuassa puuhailla samojen teemojen sisällä, tehdä samoja harjoitteita kuin päivähoidossa ja näin tukea lapsen kehitystä (ja samalla helpottaa meidän työtämme..) Toisaalta lapsi saa hienoja onnistumisen kokemuksia, kun esimerkiksi laulut käyvät nopeasti tutuksi ja musiikkihetket kehittyvät niin, että mukaan voidaan ottaa vaikka soittimia tai liikettä.
   Hoitajille blogi toimii kuvallisena päiväkirjana, johon voi kirjata ylös kokemuksia ja tuntemuksia eri teemoista ja puuhista ja käyttää niitä jatkossa työvälineenä.
  Ja tietenkin olisi hienoa, jos joku löytää blogista vinkkejä omaan yhteiseen aikaan lasten kanssa!