sunnuntai 24. elokuuta 2014

Teema: Metsä ja menninkäiset

Kesä päättyi ja/tai syksy alkaa teemalla metsä ja menninkäiset. Tällä pohjalla olemme puuhailleet jo pari viikkoa ja viikko olisi vielä jäljellä. Tässä nyt joitakin tähän astisia puuhia. 

Laulut: Nämä ovatkin olleet melkoisia hittejä lasten keskuudessa ja aika innokkaita musikantteja ryhmästä löytyykin. Koska nämä ovat melkoisen tuttuja lauluja ja netistä löytyy lyriikat, en tälläkertaa kirjoita niitä tähän. 
~"Mörrimöykky tanssii" oli ensimmäisiä lauluja ja sitä onkin rallateltu pitkin matkaa. Kun laulu alkoi sujua, otettiin aika pian mukaan tanssia, tömistelyä, taputuksia ja lopulta soittimia.
~"Korpikuusen kannon alla" -laulua laulettiin toistona niin, että hoitaja laulaa ensin ja lapset perässä. Myöhemmin voitiin jättää toistot pois. Kertosäe upposi pienimpiinkin, jotka vasta aloittelevat puhumista.
~"Menninkäinen ja päivänsäde", "Peikkoja pieniä" ja "Lähtekäämme metsään".

Leikkejä ja puuhia: 
~Isompien lasten kanssa leikittiin "Myrkkysientä": Lapset istuvat piirissä ja keskellä on erilaisia tavaroita (leluja, pieniä esineitä). Yksi lapsista valitaan sientenpoimijaksi ja hän ottaa korin ja poistuu huoneesta. Sillä aikaa päätetään, mikä tavaroista on myrkkysieni. Poimija kutsutaan huoneeseen ja hän alkaa poimia tavaroita. tavoitteena on poimia mahdollisimman monta tavaraa koriin ja vältellä myrkkysientä. Kun poimija poimii myrkkysienen, sanotaan "myrkkysieni!" ja tavarat lasketaan ja laitetaan takaisin lattialle. "Sieniä" voi myös laskea samalla, kun poimija niitä kerää. Valitaan uusi poimija. Tähän voi helposti ottaa mukaan pienempiäkin lapsia.
~Ensimmäisellä metsäretkellä tutkimme ympäristöä ja etsimme menninkäisiä. Poimimme mukaan joitakin oksia, jäkälää ja sammalta sekä naavaa. Löysimme myös kasan dinosauruksen luita: 
Yhtenä päivänä kasasimme tuoleista, vaunuista, jalkapallomaalista, kankaasta, vanhasta trampoliinista yms. tavaroista "menninkäisen luolan", joka siis oli käytännössä käytävä, jonka päässä tilavampi "maja". Kirvoitti monia leikkejä ja pienimmille olikin aika jännä juttu: Uskaltaakohan sinne mennä, jos siellä onkin menninkäinen?

~Askartelut: Palattuamme askartelimme metsästä löytyneistä tarpeista menninkäisiä. Apuna käytettiin liimaa ja juuttinarua. Oli hyvää harjoitusta, kun mallia ei ollut muualla kuin lapsen omassa päässä ja lopputuloskin oli melko abstrakti.


Toisella metsäretkellä rakentelimme menninkäisille koteja. Tässä muutamia.



Ensiviikon jatkamme vielä näissä kuvioissa. Suunnitelmissa on tutustua mm. Pessiin ja Illuusiaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti